Nova Agencija za regionalni razvoj

Umesto Agencije za mala i srednja preduzeća Srbija je dobila Nacionalnu agenciju za regionalni razvoj, koja bi trebalo da predstavlja podršku MSPP sektoru.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.02.2010.

16:14

Default images

Strateški cilj novootvorene Nacionalne agencije za regionalni razvoj je smanjenje regionalnih razlika i ona će kao pravni naslednik republičke Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, u ovoj godini će nastaviti sa podrškom sektoru MSPP.

Mala i srednja preduzeća, kao i udruženja preduzetnika, u ovoj godini moći će da apliciraju za odobrenje finansijskih sredstava za jačanje konkurentnosti i inovativnosti (predviđen je budžet od 75 miliona dinara). Osim finansijske podrške, preduzetnicima će biti na raspolaganju i nefinansijska podrška u obliku obuka, seminara, konsaltinga i mentoriga.

Direktor Nacionalne agencije Goran Džafrić kaže da je smanjenje regionalnih razlika u stepenu društveno-ekonomskog razvoja i uslova života i podsticanje nedovoljno razvijenih područja ključni razlog za donošenje Zakona o regionalnom razvoju, prema kome je osnovana i počela sa radom Nacionalna agencija za regionalni razvoj.

“Nacionalna Agencija je osnovana sa ciljem da obavlja razvojne, stručne i regulatorne poslove regionalnog razvoja. To podrazumeva realizaciju niza programa i projekata koji će omogućiti podizanje institucionalnih kapaciteta i kreiranje poslovnog ambijenta za investicije i razvoj privrede istovremeno smanjujući razlike u razvijenosti regiona i omogućavajući viši standard građanima na celoj teritoriji Srbije”, objašnjava Džafrić.

Jedan od zadataka Nacionalne agencije biće i da priprema i realizuje projekte od nacionalnog interesa koji se finansiraju iz fondova Evropske unije. Politika regionalnog razvoja, koja je kreirana za smanjenje socijalnih i ekonomskih razlika izmedju drzava clanica, jedna je od vaznijih politika Evropske unije i na nju se trosi trecina ukupnog budzeta Unije.

Prvi korak u radu Nacionalne agencije je ucestvovanje u izradi Nacionalnog plana regionalnog razvoja, koji ce sadržati razvojne prioritete regionalnog razvoja Srbije i način njihovog ostvarivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: